“Yaşlanmanın getirdiklerinin ne olduğunu ancak biz yaşlananlar biliriz”, derler yaşlılar. Uzun süre listelerden inmeyen bir parçanın da adı öyle değil miydi: “I know what it is to be young; you don’t know what it is to be old”(Ben yaşlı olmanın ne demek olduğunu bilirim; sense yaşlı olmanın ne olduğunu bilmezsin).

Yaşlanmak ne demektir? Kimisi için eskisi kadar enerjik olmamak, kimisi için yaşam biçiminin ağırlaşması, kimisi için vücüt değişikliklerinin başgöstermesi… Bu konuda yazılabilecek, kuşkusuz, birçok şey var. En azından bir gerçek var ki, göze görünen yaşlanma ruhen, hatta biyolojik olarak olduğumuz noktadan daha ileri olabiliyor.

Bu ne demek? Çevremize baktığımızda, daha genç sayılabilecek yaşlarda olduğu halde, yüzü kırışıklıklar içinde kalmış kişiler görebiliriz. Bu durum kimi zaman bir dezavantaj dahi olabilir; bir iş başvurusunda, etkili olmak istendiğinde…

Neden cilt kırışır? Bu durumun en önemli nedeni cildin su içeriğini yitirmesi, kurumasıdır. Bu duruma yol açanlar arasında aşırı güneşlenme ve sigara içimi başta gelir. Eh, bir Akdeniz ülkesinde yaşıyor olarak ve özellikle tatil anlayışımız “güneş-deniz-kum” iken hepimiz altın sarısı güneşimizden bolca nasibimizi almışızdır! Sigara tüketiminin, aktif ya da pasif olarak, şampiyonluğuna da aday bir ülkede cilt kuruluğu ve hatta sararmasına sıkça rastlanıyor olması şaşırtıcı olmasa gerek.

Cilt Kırışıklık Nedenleri;

  • Güneş
  • Sigara
  • Genetik Özellikler
  • Cilt Hastalıkları
  • Aşırı Mimik Kullanımı

Cilt kurumasının ya da kırışıklıkların kuşkusuz başka nedenleri de var. Genetik yatkınlık kendini kolaylıkla gösterir; aynı yaşlarda olup da benzer koşullarda yaşamış bireyler arasında bu farklar görülebilir. Bazı cilt hastalıkları da cildin kolay kırışmasıyla sonuçlanacaklardır.

Her neden olursa olsun cilt kırışıklıklarının giderilmesi, en azından azaltılması olanaklıdır. Bu durumun, yaşamın her alanında olduğu gibi, en önemli çözümü önlem alınmasıdır. Benim sevdiğim bir deyişim vardır: “Önlem aldığım için asla pişman olmadım”. Cildimiz için basitçe önlemler alabiliriz; güneşten sakınarak, sigara içmeyerek, hatta sigara içilen ortamlarda bulunmayarak cildimizi en zararlı etmenlerden korumuş oluruz.

Ayrıca, cilt bakımının cilt sağlığına katkıları bilimsel gerçeklerdendir. Biz estetik cerrahlar hastalarımızı cilt bakımı yaptırmaları yönünde yüreklendiriciyizdir. Basitçe sabah-akşam yapılan cilt temizliği ve cilde uygun nemlendiricilerin uygulanması, cilde masajlarla cildin kan akımının artırılması, zaman içinde en yararlı uygulamalardan birisi olacaktır.

Cildin parlaklığı, canlı görünümü tarihten bu yana güzelliğin en önemli unsurlarından biri olarak kabul edilmiştir. Çizerler eskiden beri tablolarında güzelliği cilt parlaklığıyla  vurgulamaya çalışmış, ışık yansımalarını o yönde kullanmaya çalışmışlardır. Günümüzde kameralar karşısında çokça zaman geçirenler ciltteki izleri ise fondötenlerle saklamaya aynı nedenlerle çalışmışlardır.

Cilt kırışıklıkları oluştuktan sonraki tedaviler, kırışıkların yerlerine ve tiplerine göre belirlenir. Kırışıkların bir kısmı, o bölgedeki aşırı kas hareketi sonucu oluşur. Bu durumun tipik örneklerinden birisi göz kenarlarında oluşan, özellikle gülümsemeyle beliren çizgilerdir. Bunlara dinamik çizgiler denir. Nedeni, alttaki kas dokusunun kasılmasına bağlı olarak üstündeki cildin kırışmasıdır.

Bazı kırışıklıklar ise hareketsiz bölgelerde, mimik yapılmasa da varlıklarını sürdüren kırışıklık çizgileri şeklindedir. Buna en güzel örnek, ninelerimizin pamuk gibi yumuşamış ve çizgi dolu yanaklarıdır. Bu durumun nedeni cilt kuruması ve yaşlanmasıdır. Bu çizgilere statik çizgiler denir.

Ayrıca, kişinin cilt özellikleri de tedaviye başlamadan önce ele alınan konular olacaktır. Cilt, içerdiği pigment(cildin koyuluğunu veren boya), yağ ve nem oranı önem verilen konular arasındadır. Cilt hastalıklarınıın varlığı ya da riski halinde, kırışıklık tedavisi ertelenecektir.

Ön değerlendirmeler tamamlandıktan sonra tedavi seçenekleri de belirlenecektir. Kırışık cildin tedavisinde ana seçenekler cildin soyulması, kırışıkların doldurulması veya kırışıklığa yol açan kasın etkinliğini durdurmaktır.

Cilt soyulması işlemi, ne ile yapılırsa yapılsın, cildin üstteki kuru, cansız ve kırışmış tabakasının(epidermis) altttaki cilt üretici doku(dermis) derinliğine ulaşana dek atılması ve bu sayede alttan daha yeni, daha gergin doku çıkmasını sağlamayı amaçlar. Bu amaçla tıbbi cilt zımparaları veya bazı kimyasallar kullanılabildiği gibi, son yıllarda lazerden de yararlanılabilmektedir.

Kişisel deneyimim CO2(karbondioksit) ve Er:YAG(Erbium-yttrium aluminum garnet) lazerlerle olumlu sonuçlar vermiştir. Lazer tedavilerinin bir avantajı, lazerin derin dokuların kendilerini toparlamalarına yol açan ikinci bir etkisinin olmasıdır. Bu sayede kişinin kazancı yalnızca yenilenmiş bir cilt üst tabakası olmayacak, aynı zamanda cildin sıkılığı da artmış olacaktır.

Kırışıklıkların doldurulması için kullanılacak dolgu maddeleri seçeneklerinden birisi kişinin kendisinden alınan yağ dokusunun enjeksiyona uygun şekle getirilmesi ve kırışıklık boyunca cilt altına zerk edilmesidir. Aynı amaçla kullanılabilecek hazır dolgu maddeleri de vardır. Bunlar arasında kollajen, hyaluronik asit ve kalsiyum hidroksi apetit sayılabilir. Hyaluronik asit ürünleri son yıllarda, allerjiye yol açmayışları ve doyurucu sonuç vermelerinden dolayı en sık yeğlenen ürünler olmuşlardır.

Dinamik çizgilerin giderilmesi için kas etkinliğini durduran, geçici bir süreyle kas felci yapan etkisiyle Botokstur. Uygun kullanımlarla Botoks göz çevresi kırışıklıklarını, alın çizgilerini ve çatık kaşları yok edebilir.

Bugünlük de bu kadar. Herkese sağlıklı yüz ifadeleriyle dolu bir yaşam dileğiyle…