Burun Kemiği Eğriliği – Deviasyon
Septum deviasyonu (Burun kemiği eğriliği) nedir?
Burun, ortadan duvarla ikiye ayrılmış bir tüneldir. Bu duvarın tıbbi ismi “septum nasale”dir. Her bir tünelin iç eni ve uzunluğu, hacmi birbirine yakın olduğu zaman sağlıklıdır.
Burun orta duvarı her iki yanında ince bir zarsı tabaka ile kaplıdır. Bu tabakaların arasında ön-üst kısımlarda kıkırdak, arka-alt kısımlarda ise kemik bir duvar yer alır.
Sağlıklı bir burun, ön kısmındaki giriş deliğindeki darlığın arkasından genişler. Bu geniş yerde havayı ısıtır, nemlendirir, süzer, belli bölgelere (koku bölgesi, sinüsler) yönlendirir ve öylelikle hemen arkasında yer alan üst boğaza geçişine izin verir. Arkadaki üst boğaz (geniz boşluğu) girişi de tıpkı ön giriş deliği gibi dardır.
Girişten çıkışa, burun tünelinin herhangi bir yerindeki bir sorunun varlığı, hava geçişinin engellenmesi demektir. Bunun en sık görülen nedeni de burun orta duvarının yaptığı kabarıklık, çıkıntı, tümsektir.
Deviasyon neden olur?
Kimlerde görülür?
Hangi yaşlarda görülür?
Belirtileri

- Tek veya çift yanlı burun tıkanıklığı
- Burunda akıntılı ve tıkalı hal, çoğunlukla tek yanlı
- Sık burun kanamaları
- Sık sinüzit
- Yüzde ağrı, başağrısı, geniz akıntısı
- Bebeklerde ve küçük çocuklarda uykuda sesli solunum
Nelere yol açabilir?

Deviasyon, ya da daha anlaşılır bir deyişle burun tıkanıklığı kişide üç ana başlıkta sorunlar yapar. Bunları konfor kaybı, verimlilik kaybı ve sağlık sorunları olarak ele alabiliriz.
Konfor Kaybı
Burun solunumunun kişiye kattıkları arasında, başlangıç olarak, solunan havanın ısınarak-nemlenerek-süzülerek akciğerlere yönlenmesi, burundan havanın geçişinin algılanması sayesinde akciğerlerin havaya hazırlanarak kendilerini daha fazla genişletebilmeleri, yani daha fazla oksijen alabilmek, koku alabilmek ve bu sayede tad duyusunun korunması sayılabilir.
Burun solunumunun kişiye kattıkları:
- Soluduğumuz havanın ısınması-nemlenmesi-süzülmesi
- Akciğerlerin daha fazla genişleyebilmeleri
- Koku ve tad duyularının gelişmiş kalmaları
Ağız solunumu, dolayısıyla ilk planda, bu niteliklerin yitirilmesi, daha kuru ve soğuk havanın akciğerlere ulaşması, akciğerlerin daha az genişleyebilmeleri ve koku-tad keskinliğinde azalma demek olacaktır. Üstelik, yalnızca bunlarla kalmayacak, başka konforsuzluklar ekleyebilecektir: ağız kuruluğu, ağız kokusu, dişlerde etkilenme, horlama, rakım değişikliklerinde(uçak yolculuğu, dalış vb.) kulak basıncını eşitleyememe, uykuda dinlenememe, yorgun kalkma, huzursuzluk, hiperaktivite, iştahsızlık, vb.
Burnu tıkalı kişilerin solunumlarının sesli oluşu, bazen ötmesi, yemek yerken soluk soluğa kalabilmeleri de görülenler arasındadır.
Ağız solunumunun yol açtığı konforsuzluk örnekleri:
- Ağız kuruluğu
- Ağız kokusu
- Dişlerde etkilenme
- Horlama
- Rakım değişikliklerinde etkilenme
- Uykuda dinlenememe
- Gün içi uyuklama
- Huzursuzluk
- Hiperaktivite
- İştahsızlık
- Hapşırık nöbetleri
- Yorgun kalkma
Performans Kayıbı
Burun tıkanıklığı beraberinde kişinin genel verimliliğinde azalma yapacaktır. Uykudan uyanıklığa birçok etki yapar ve üstelik bunları da sinsice yapar. Genel yorgunluk halinden dikkat düşüklüğüne, iş-okul başarılarında düşmelere, hatta hayattan zevk almada azalmaya yol açabilmektedir.
Deviasyona bağlı görülebilecek performans düşmelerine örnekler:
- Genel yorgunluk hali
- Kilo alma
- Hayattan zevk almama
- Dikkat düşüklüğü
- Yeterince parlak olamama
- İşte/okulda başarısızlık
Sağlık Sorunları
Deviasyon, yalnızca konfor ya da performansta kayıp demek olmaz. Bazı sağlık sorunlarına zemin hazırlayabilir. Bunların arasında sinüzit, orta kulak basınç sorunları-sıvı birikimleri-iltihapları, burun kanamaları, geniz akıntısı, uyku apnesi, başağrıları, burun içinde kuruma ve yaralar sayılabilir. İleri durumlarda kalp ritm bozuklukları, kalp yetmezliğine dahi yol açabilir.
Deviasyonun yol açabildiği sağlık sorunları:
- Sinüzit
- Uyku apnesi
- Orta kulak hastalıkları
Ameliyata Giden Yol
Deviasyonu olan bir hasta, geceleri ağız solunumu, buna bağlı ağız kuruluğu yaşarken, gündüz belirtileri de yaşayabilir: Genel yorgunluk, baş ağrıları vb. Bu durumların farkında olması ise yıllarını alabilir. Ta ki, bir gün bir KBB muayenesi gerçekleşene dek.
KBB muayeneleri sırasında buruna bakılırken kullanılan ince çubuk şeklindeki endoskoplarla burun boşlukları incelenir.
Ameliyatın Hemen Öncesi
Neden Tampon Konmaz?
Ameliyattan Hemen Sonra
O Akşam
Ertesi Gün
Hastaların ilk günlerde aşırı fiziksel aktivitelerden, ağırlık kaldırmaları, yüksek tempo spor yapmaları, aşırı sıcakta kalmaları ya da aşırı iş stresi yaşamaları istenmez. Bununla birlikte arzu ediyorlarsa, hafif işler yapmalarına izin verilir. Burunları açık kalmış olabileceği gibi, tıkalı da olabilir. Tıkanıklık gelişmişse, nezle hissi verecektir ve birkaç gün sürmesi olağandır.