İletişim: 0212 375 64 30 | E-Posta | English

Guatr Hastalığı

 
Guatr Hastalığı ve Tedavisi
 
Guatr ve Tiroid anatomoisi
 
Tiroid ve Guatr Anatomisi
 

Ülkemizde de yaygın biçimde konuşulan ve bir hastalık adı olarak geçen bu terimin, çoğumuz ne demek olduğunu bilmiyoruz. Evet, bir kısmımız boyundaki bir şişlik olduğunu, hatta bazılarımız ameliyatla tedavi edildiğini biliyor. Çoğumuz? Çoğumuz bu konuyu bildiğini düşünse de, maalesef yanlış bilgilere sahip.

Guatr, boynumuzun ön alt kısımlarında yer alan bir bezin büyümesi hastalığıdır. Bu bezin adı tiroid bezidir.

Tiroid bezi bir salgı bezidir. Hormon salgılar. Esas salgıladığı hormone tiroid hormonu veya daha doğru deyişle tiroksindir. Salgı hızıyla, yani fazla veya az salgılayarak vücudun ritmini etkiler. Bir anlamda vücudun kamçısıdır.

 

Hipertiroidizm

Fazla çalıştığı zamanlar(hipertioidizm) ise zıt yönde belirtiler görülür: aşırı sinirlilik, titreme, kilo kaybı, hafif ya da kısa geçen adet dönemleri, çarpıntılar, kalp hızında artma, barsak hareketlerinde artış, halsizlik, bitkinlik duygusu.

 

Hipotiroidizm

Az çalıştığı zamanlar(hipotiroidizm) vücutta genel bir yavaşlama olur. Buna bağlı olarak kabızlık, kilo alma, yavaş hareket etme, yavaş düşünme, üşüme, ağır kanamalı adet görme, ciltte kuruma, saç dökülmeleri, halsizlik, enerji yoksunluğu olabilir.

 

Teşhis

Tiroid hastalıklarının iki temel tanı aracı, kanda hormon düzeyleri kontrolü ve ultrasonografidir.

  • Hormon Düzeyleri Kontrolü: Kanda tiroid hormon düzeylerine T3, T4 ve TSH hormon düzeylerinden bakılır. T3 ve T4 hormonları tiroid bezince salgılanan hormonlardır. TSH ise, tiroid bezini çalıştıran hormondur. Tiroid bezinin az çalışması halinde artar, çok çalışması durumunda da azalır.
  • Ultrasonografi: Son derece yararlı bir başka tanı yöntemidir. Kişiye hiçbir zararı olmayan bu yöntemle tiroid bezinin yapısı, içeriği, komşu organlarla ilişkileri,kanakımı oldukça hassas değerlerle ölçülebilir.

 

Tedavi Yöntemleri

  • İlaçla tedavi
  • Radyoaktif ilaçlarla tedavi
  • Cerrahi

 

Guatr Tedavisi ile İlgili İçerikler

Sosyal Medya
Dr. Mazhar Çelikoyar Facebook Dr. Mazhar Çelikoyar Facebook Dr. Mazhar Çelikoyar Facebook
Op. Dr. Mazhar Çelikoyar
Dr. Mazhar Çelikoyar

1982 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olan Dr. Çelikoyar, Şişli Etfal Hastanesi’nde başladığı Kulak Burun Boğaz (KBB) ihtisasını Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı’nda tamamlayarak 1989 yılında KBB Uzmanlığını aldı.

Devamı..
 
 
 

KBB UZMANLIK ALANLARIM

Gırtlak Kanseri
 

GIRTLAK KANSERİ

Tükürük Bezi Kanseri
 

TÜKÜRÜK BEZİ KANSERİ

Guatr Tedavisi
 

GUATR TEDAVİSİ

Tiroid Bezi Ameliyatı
 

TİROİD CERRAHİSİ

Rinoplasti
 

BURUN ESTETİĞİ

Sinüzit Tedavisi
 

SİNÜZİT TEDAVİSİ

 
OP. DR. MAZHAR ÇELİKOYAR İLETİŞİM ve RANDEVU BİLGİLERİ

OP. DR. MAZHAR ÇELİKOYAR İLETİŞİM

 
Dr. Mazhar Çelikoyar
[contact-form-7 id=”4″]