Tükürük Bezi Kanseri
Tükürük Bezi Nedir?
Tükürük bezi adından da anlaşıldığı gibi tükürük üretmeye yarayan bir bezdir. Bez denmesinin sebebi ise, vücuda bir madde salgılayan organlara “bez” olarak adlandırılmasıdır.
Tükürük bezi, ağzımızın içinde bir nemlik oluşturarak ağzımıza aldığımız lokmanın ıslanmasını ve de sindirimin başlamasını sağlayan bazı enzimleri salgılarlar. Bu salgı aynı zamanda mikroplara karşı da vücudumuzu korurlar.
Tükürük bezi kanseri genellikle, kulak ve çene altındaki tükürük bezleri ile nadiren de olsa ağzımızın içindeki küçük tükürük bezlerinde görülür. Ancak tükürük bezinin farkı, insan vücudundaki üç ana tabakadan da parçalar taşıyor olmasıdır. Tükürük bezinin taşıdığı bu dokusal zenginlikten dolayı birçok farklı kanser türünün de üremesine neden olmaktadır. Bu nedenle tükürük bezi kanseri tedavisinde birden fazla yol izlenebilmektedir.
Tükürük Bezi Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?
Tükürük bezi kanseri kendisini sıklıkla ele gelen sinsi bir şişlik ile belli eder. Bu şişlik genellikle ağrı yapmaz ve zaman dayalıdır. Uzun süreden beri küçülmekten ziyade büyüme eğilimi gösterir ve başka hiçbir belirti yapmaz.
Tükürük bezlerinizde böyle bir şişlik fark ederseniz hiç vakit kaybetmeden bir kulak burun boğaz hekimine görünmenizi tavsiye ederim. Kulak burun boğaz hekimi, bu şişliğin doğasını anlamak için iğne ile bu şişliğin içinden bir parça alarak teşhisi koyabilir. Alınan parça eğer kanser ise tedavi süreci planlanarak uygulamaya geçilir.
Tükürük bezlerinde görülen kanserlerin tipik özelliklerinden bir tanesi, boyuna doğru yayılması ve boyundaki lenf bezlerinde aynı hastalığın çıkabilmesidir. Hastalığın boyundaki lenf bezlerine sıçrayıp sıçramadığını anlamaya çalıştıktan sonra hastamızın sağlığını, kaygılarını, yaşam biçimini ve tabiki hekim olarak yapabileceklerimizi göz önüne alarak bir tedavi süreci başlatırız.