İletişim: 0212 375 64 30 | E-Posta | English

Op. Dr. Mazhar Çelikoyar Kimdir?

Op. Dr. Mazhar ÇelikoyarOp. Dr. Mazhar Çelikoyar 1959’da Buca, İzmir’de doğdu. Liseyi Tarsus Amerikan Koleji’nde 1976’da bitirdi.

1982 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olan Dr. Çelikoyar, Şişli Etfal Hastanesi’nde başladığı Kulak-Burun-Boğaz(KBB) ihtisasını Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı’nda tamamlayarak 1989 yılında KBB Uzmanlığını aldı.

Op. Dr. Çelikoyar 1989-1993 yılları arasında Şişli Etfal Hastanesi KBB Kliniği’nde Başasistan, 1993-1997 yıllarında da aynı klinikte Şef Muavini olarak eğitim verdi. 1992-1996 yıllarında yurtdışında; Fransa’da Institut Gustave Roussy’de ve yine Fransa’da Suresnes’de Hopital Foch’ta  Professeur Frederic Chabolle’un kliniğinde College de Medicine bursiyeri olarak görev yaptı.

Ayrıca ABD’de bulunan Indianapolis’te Head & Neck Surgery Associates tarafından 1992’da üç ay gözlemci, 1994’da sekiz ay süreyle araştırmacı ve son olarak Temmuz 1995-Haziran 1996 döneminde bir yıl süreyle klinik fellow olarak Baş-Boyun Cerrahisi ve Yüz Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahisi dallarında son derece prestijli bir eğitim programı olan ve çok ileri cerrahi tekniklerinin uygulandığı “fellowship” eğitimini aldı. Op. Dr. Çelikoyar bu eğitimi tamamlamıştır.

Op. Dr. Çelikoyar 1997 yılının Kasım ayında İstanbul Cerrahi Hastanesi KBB kliniğini kurdu. Kurucu üye ve ilk yıllarında yönetim kurulu üyesi olduğu Fasiyal Plastik Cerrahi Derneği’nde ayrıca dernek tarafından düzenlenmiş olan 2010 Avrupa Yüz Plastik Cerrahisi Kongresinde genel sekreterlik görevinde bulundu. Op. Dr. Çelikoyar, 2013’ten bu yana İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nde çalışmaktadır ve İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak görev yapmıştır.

İlgi alanları:

  • yüz cerrahisi,
  • tiroid cerrahisi,
  • baş-boyun kanserleri cerrahisi,
  • tükürük bezleri cerrahisi,
  • burun, sinüs ve burundan ulaşılan bölgelerin cerrahisi,
  • geniz eti cerrahisi,
  • estetik burun ve kulak cerrahisi,
  • solunum yolu cerrahisi üzerinde çalışmaktadır.

 

Op. Dr. Mazhar Çelikoyar evli ve üç çocuk babasıdır.

İlk Yıllarım

İzmir’de doğmuşum. Babam o sırada Amerika’da; annem de beni doğumdan üç ay sonra alıp babamın yanına gitmiş. Sonraki sekiz yıl orada geçti. O zamanlardan hatırladıklarım bahçeli evim, arkadaşlarımla bisikletlerimizin arkasına taktığımız isim plakaları, okulumu sevdiğim ve öğrenmeye, gelişmeye duyduğum istek..

1967 yazında Türkiye’ye geldik. Bir süre İzmir’de kaldık. O yaz boyunca Türkçe’yi öğrenmeye çalıştım. İzmir’de ilkokul üçüncü sınıfa beni almadan önce yaptıkları sınavı iyi hatırlıyorum; o günkü Cumhuriyet gazetesinden birkaç satır okutmuşlardı bana. Yarıyıl tatilinde ise Kayseri’ye taşındık. Üç buçuk yıl süreyle TED Kayseri Koleji öğrencisi oldum. Ta ki annemin çabalarıyla Tarsus Amerikan Koleji’ni bulup sınavlarına girene dek. Orta ikinci sınıftan itibaren Tarsus’ta yatılı olarak okumaya başladım. Güzel yıllardı, o yıllar. İyi ve kalıcı arkadaşlıklar edindim. Öğrencilerine yalnızca bilgi değil, yaşam duruşu, ahlaklılık, kendine inanmayı öğreten öğretmenlerimiz vardı.

Üniversite

dr-ronald-ileÜniversite sınavında Türkiye 51.cisi oldum. Çok heyecanlıydım. Türkiye İş Bankası’nın 5,000 TL’lık bir ödülüne de hak kazanmıştım; bu ödülün bir kısmıyla kendime güzel bir radyo-kaset çalar aldım.

Ankara Hacettepe Tıp Fakültesi öğrencisi olmuştum; artık herkes beni “doktor bey” olarak selamlıyordu. Zor yıllardı, onlar. Okulda kıt olanaklar, anfilere doldurulmuş yüzlerce öğrenci, sekiz ders saati boyunca not tutma gerekliliği(ders dinlemiyorduk; not tutuyorduk), ve dışarıda anarşi! Boykotlar, kurşun yağmurları, güvensiz ve tedirgin edici ortamlara rağmen Ankara’yı sevmiştim.

İyi arkadaşlıklar, geniş kaldırımlarda ve bazen de rastlarsa parklarda uzun yürüyüşler, zengin kültürel etkinlikler ve çok sevdiğim teyzem ve ailesi o yıllarıma ait anılarımı sıcacık tutmuşlardır.

 

Tabaatte İlk Yıllarım

1980 yılı 12 Eylül’ü ile hepimizde izler bıraktı. Bir süre sonra da mecburi hizmet yasası çıkarıldı. Okulu bitirdikten sonra kendimi Yozgat ili, Şefaatli ilçesi, Dedeli köyü sağlık ocağı tabibi olarak buldum. İki yıl süreyle kaldığım köyde boşluktan, eylemsizlikten ve olanaksızlıkları aşamamaktan duyduğum rahatsızlıkların bunaltıcılığına karşın, köylünün beni kucaklamasını unutamamam. Beni çok sık yemeklere çağırdılar. Yer sofralarında ortadaki tabaktan yerken önümdeki yemeğin hiç eksilmediğini bana işaret ederler ve “hadi doktor bey, ye” derlerdi. Sonradan farkettim ki, yemeğini kaşıklayan kişi, önce kaşığı ile benim önüme doğru yemeği, özellikle de güzel tarafını (örnek tavuklu pilavın tavuğunu) iterlermiş!

 

Uzmanlık Eğitimi

Mecburi hizmetin bitmesini takiben Şişli Etfal hastanesi KBB Kliniği’nde ihtisasa başladım. İyi bir klinikti. Şef Doç. Dr. Aras Şenvar yönetiminde kanser ameliyatları, acil KBB olguları ağırlıklı idi ve birçok da ileri uygulama yapılmaktaydı.

O yıllarda araştırma yapmaya merak sardım ve çok sayıda yazı yazdım. İki yıl aktif çalıştıktan sonra Marmara Üniversitesi Hastanesi KBB Anabilim Dalı’nda ihtisasımı sürdürdüm ve tamamladım. Bu kez bölüm başkanı Doç. Dr. Mehmet Ali Şehitoğlu idi. Kulak mikrocerrahisi ve birçok ileri cerrahi tekniği öğrenebildiğim bir yerdir, Marmara. Bir mikrocerrahi laboratuvarı kurulması sırasında benim de çorbada tuzum olmuştu; uzmanlık tezimi sıçanların rekürren larengeal siinirleriyle vagus sinirleri arasında cerrahi bir anastomoz çalışmasıyla yaptım.

O zamanki düşünceme göre çalışmamın ana değişkeni benim üzerinde etkili olduğum birşey olmalıydı; bu durumda çok ince sinirlerle mikrocerrahi çalışmıştım. Ayrıca asistan arkadaşlarla birlikte, Yankı Yazgan ‘ın öncülüğünde Resident’s Forum isminde bir dergi çıkardık.

1989’da ihtisasım bitti. O yıllarda Üniversitede kalmayı, bir öğretim üyesi olabilmeyi arzu ettiysem de uygun bulunmamıştım.

 

Uzmanlıkta İlk Yıllarım

atina-kongre

Uzmanlık hayatıma Şişli Etfal Hastanesi KBB Kliniği’nde başasistan olarak başladım. İki ay süreyle Gümüşhane Devlet Hastanesi’nde KBB uzmanı olarak rotasyon nedeniyle çalıştım. Sonraki yıllarda bir uzman olarak kendimi, yetiştirdiğim insanları ve kliniğimi geliştirmeye çalıştım. Verimli yıllardı; Aras Bey de önümü açmış, etkin olmama izin vermişti. Bununla birlikte, kendimi daha iyi yetiştirmeyi, hastalarıma en iyi cerrahi uygulamaları sunabilmeyi istiyordum ve o günkü Türkiye olanaklarında daha fazlası zor, belki de olanaksızdı.

Yurtdışı Eğitimlerim

1991’de Evyap ailesi aracılığıyla tanıştığım Dr. Ronald C. Hamaker ve Dr. Eric Blom hayatımın akışını değiştirdiler. Beni davet ettiler. 1992’de Amerika’ya, Indianapolis’e, Dr. Hamaker’ın başında olduğu merkeze üç ay süreyle gözlemci olarak gittim. Çok etkilenmiştim.

İleri baş-boyun kanser rezeksiyon(çıkarma) ve rekonstrüksiyon(onarım) cerrahileri, gırtlağı alınmış hastaların cerrahiyle uygulanan bir protez aracılığıyla konuşturulması(bu uygulamayı tıbba getirmiş kişilerdendiler), guatr ameliyatları ve estetik yüz cerrahileri yapılmaktaydı.

Onların deyişiyle, bir sünger gibi bilgi emmiştim. Herşey harikaydı ama, umduğumun çok ötesinde insanlık görmüştüm. Dr. Hamaker bana bir baba gibi davranıyor, çevresindekiler de bana çok yardımcı oluyorlardı.

 

Fransa’da IGR-Türkiye’de Şef Muavini Oluşum

Çok verimli bir dönemdi. Türkiye’ye döner dönmez, hocamın da yardımıyla öğrendiklerimi aktarmaya çalıştım. O araya, 1993 yılının ilk aylarına askerlik hizmetimi sıkıştırdım; iki ay süreyle Gümüşsuyu Asker Hastanesi’nde er tabip olarak çalıştım.

1993 yılının geri kalan kısmında dört aya yakın bir süre Fransa’da, Paris’te Institut Gustave Roussy’de baş-boyun kanserleri üzerine gözlemci olarak bulundum; bu sayede bir başka ülkede, bir Avrupa ülkesindeki uygulamaları görme fırsatım olmuştu.

Aynı yıl Sağlık Bakanlığı’nca kliniğimde şef muavinliği kadrosu açılmıştı; sınavı başarıyla vererek şef muavinliği kadrosuna atandım.

 

ABD’de Araştırmalar

1994’ün ilk günlerinde yeniden Amerika’ya gittim. Bu kez bazı araştırmalara katıldım. Ayrıca Amerika’da bir doktor olarak çalışabilmek için gereken sınavı verdim ve fellow olabilmek için başvuruda bulundum. Çok şanslıydım; kabul edildim. Fellowship adı verilen eğitim süreci, bir anlamda üst ihtisasla eş anlamlıdır. Bu süreç ihtisasını tamamlamış kişilerin belli alanlarda ileri tekniklerle donatılmasıdır.

 

College de Medicine Bursu ve Chabolle’ün Yanına Gidişim

Aynı yaz Türkiye’ye döndüm. Doçentlik sınavına başvurdum; dosyamı yetersiz buldular. Yeni araştırmalarımı daha yayınlatmamıştım; ancak pek de moralli değildim. Akabinde College de Medecine bursuyla Fransa’ya, Paris’in bir banliyösü olan Suresnes’deki Hopital Foch’a, Profesör Chabolle’ün altında çalışmaya gittim. Bu başvurumun gerçekleşmesinde Prof. Dr. Mehmet Ömür’ün yardımlarını unutamam. Chabolle çok başarılı bir hekim ve hoca idi. Özel ilgi alanı obstrüktif uyku apnesi idi. O dönem sekiz ay kadar sürdü; ben de bu alandaki bilgi birikimimi ve felsefemi ona borçluyum.

 

ABD’de Fellowship Eğitimi

dr-friedman-ile

1995 Temmuz’u başından 1996 Haziran sonuna dek Indianapolis’te Dr. Hamaker ve ekibince fellowship eğitimi aldım. İki fellow birlikte eğitim aldık. Üçer ay rotasyonlarla rezeksiyon (baş-boyun) ve rekonstrüksiyon ve estetik (plastik) eğitimleri aldık. Bu dönemlerde çok sayıda ameliyat yaptırdılar.

ABD’de genel olarak eğitimde angaryayı (!) hocalar çekerken, eğitimi en iyi şekilde vermeye çalışıyorlar; bu anlamda eski kıta ile yeni kıtanın bariz farkı olduğunu düşünmüşümdür.

İleri kanserli olgularda ameliyatlar, her çeşit tiroid ve paratiroid ameliyatları, serbest flep mikrocerrahileri ve diğer onarım teknikleri, ve yüz estetik cerrahisinde çok gelişmiş teknikleri bana uygulattılar. Benim ulusal ABD akademi kongresine katılmamı ve ayrıca New York’ta yapılan rekonstrüktif cerrahi kursuna gitmemi karşıladılar. İnanılmazdı! Çok öğrendim. Çok yoruldum. Çok uykusuz kaldım, ama değerdi.

O yılın bana bir hediyesi daha olmuştu: büyük kızım Defne. Kısacık zaman dilimlerinde bana yaşamın en büyük servetini tattıran o minik kızım.

 

Türkiye'ye Dönüş: Şişli Etfal Dönemim

Türkiye’ye artık tam istediğim kıvamda dönmüştüm. İdeallerimi gerçekleştirebilecektim. Ne de olsa, o yıllar boyunca çeşitli zorluklara göğüs germiştim; ama ülkem için hepsine değerdi. Ülkemi çok seviyorum ve onun hepimizin katkılarına gereksinimi var.

O yıl bir kez daha doçentlik başvurusunda bulunduysam da yine dosyamı yetersiz buldular. Zaten bu ikinci başvurum adeta otomatikman olmuş, ilk sınavdan sonraki bir refleks gibiydi. Bir daha başvurmama kararı aldım. Doçent olsam daha saygın bir konumda olabilirdim; ama olmadıysa da başaracaklarıma engel olamazdı.

Bir buçuk yıl kadar Şişli Etfal’de şef muavini olarak çalıştım. Son gidişlerimde Aras Bey gönülsüz izin vermiş, klinikte bana gerek olduğunu söylemişti. Ben de o fırsatları bir daha ele geçiremeyeceğimi belirterek gitmiştim; artık Aras Bey beni desteklemiyordu.

Doçentlik sınavında açığa çıkan bu durum benim klinikte faydalı olmamı engelliyordu. Cerrahi eğitimimin sıcaklığını yitirmeksizin uygulamalara geçmeyi istediysem de, benden beklenenler farklıydı.

İstanbul Cerrahi Hastanesi Dönemim

gitrlak-hastasi-ile Bu dönemde İstanbul Cerrahi Hastanesi kurucusu Dr. Sinan Göker bana projelerine katılmamı teklif etti; kabul ettim. Bir hastanenin sıfırdan kuruluşunda yer almış oldum; bu sayede hastanenin genelinde ve ayrıca KBB bölümünün şekillenmesinde benim aradığım standartları büyük oranda yakalama şansım oldu.

İstanbul Cerrahi Hastanesi KBB Kliniğine hocam Ronald C. Hamaker’ın adını verdim. Kliniği kurmamla birlikte kadroya iki genç meslektaş kattım: Dr. İsmail Koçak ve Dr. Ebru Ergez. Ebru altı ay kadar sonra ayrıldı: İsmail ile birlikteliğimiz yedi yıl kadar sürdü. Bölümü branşlaşmaya uygun yapılandırdık; İsmail larengolojiyi, ben baş-boyun cerrahisi ve yüz estetik ve rekonstrüktif cerrahisini sürüklüyordum. Sonradan bize katılanlar oldu. Dr. Mehmet Ali Babademez, Dr. Emre Vural, Dr. Meltem Akpınar, Dr. Cem Devge, Dr. Müzeyyen Doğan, Dr. Çetin Vural, Dr. Erkan Aktan ile birlikte çalıştık.

Bu yıllar içersinde çok sayıda bilimsel toplantı düzenledik. 1998’de düzenlediğimiz ilk genel toplantıya ABD’den Dr. Hamaker ve Dr. Blom da katıldılar. İzleyen yıllarda Tıpta lazer kullanımı(1999), Burunun estetik ve rekonstrüktif cerrahisi(2000), Uyku apnesi(2000), Larengoloji(2001), Uyku apnesi(2001), KBB Major Tıp Günleri(2004), ve Endoskopik Tiroid Cerrahisi(2006) isimli toplantıları düzenledik. Endoskopik tiroid cerrahisi konusu önemli bir atılımdı; ülkemize getirmeye çalıştığımız yeniliklerden bir diğeri idi. Ayrıca aylık KBB toplantılarından birisini-ki benim bilebildiğim kadarıyla ilk kez bir özel hastanede yapılmaktaydı- de bizde yaptık.

Ayrıca deneysel ve klinik araştırmalar yaptık. Kongrelere çok sayıda bildiriler ile katıldık. Bu anlamda Türkiye’de KBB alanında özel sektörde çalıştığı halde bilimsel platformlarda varlığını gösteren belki de ilk merkez olduk.

Bir ulusal kongrede eğitsel kurs vermek üzere başvuruda bulunduk. Uzaktan izleyebildiğimiz kadarıyla konu akademik ortamlarda tartışılmış ve uygun görülmemişti. Oysa biz bilgi birikimimizi paylaşmayı istiyorduk.

Yine de camiamızda ilk yıllarımızda bizden uzak durulduğu, bazı hareketlerimizin olumsuz (havalı) karşılandığını farkettim. Bu durumun benden kaynaklanmadığını düşünsem de, bazı hareketlerim bu izlenimi bırakmış olsa gerekti.

2001’de Prof. Dr. Metin Önerci’nin çağrısıyla Diyarbakır’daki bir uluslarası toplantıda Uyku Apnesi panelinde yer aldım. Sonraki yıllarda giderek birçok yere konuşmacı olarak davet edildim. Türk KBB Vakfı eğitim toplantılarında, Çeşme Baş-Boyun Kanserleri kongresinde, Adana Videokonferanslar toplantısında, Ulusal Uyku ve Bozuklukları kongresinde davetliydim.

2001’de ikiz kızlarım Yasemin ve İpek dünyaya geldiler. Yaşam onlarla daha neşeliydi ve sorumluluklarım artmıştı.

2002’de bünyemizde Akustik Odyoloji Laboratuvarı adına Serdar Uludağ odyometrist olarak, Odyoloji uzmanı Zeynep Hayır gözetiminde, çalışmaya başladı.

Aynı yıl İstanbul Cerrahi Hastanesi’nde eğitim toplantıları düzenlenmesine önayak oldum ve bu toplantıları yıllarca sürdürdük. Bu sayde birbirimizi daha iyi tanıdık, değişik sunu teknikleri öğrendik ve kimi zaman da başka kurumlardan konuşmacılar dinleme fırsatı bulduk.

KBB Major

2003’te KBB Major’ü Dr. İsmail Koçak, Dr. Meltem Akpınar, Dr. Çetin Vural ve Dr. Erkan Aktan ile birlikte kurduk. Yeni merkezimiz hem donanım olarak daha kapsamlı idi, hem de branşlaşmayı daha ileri götürebildiğimiz bir yer olmuştu. Çetin otoloji üzerine çalışıyordu. Erkan allerji ve pediatrik otolarengoloji ağırlıklı gidiyordu. Meltem ve ben uyku apnesi, rinoloji çalışır durumdaydık.

Yine o yıllarda bizden çok sayıda kitap bölümü ya da dergi katkısı istendi.

Baş-Boyun Kanserleri kitabının Cilt Kanserleri bölümünün editörlüğünü yaptım. Prof. Dr. Can Koç’un editörü olduğu Kulak-Burun-Boğaz kitabında “Trakeo-ösefajial ses restorasyonu” bölümünü yazdık. KJ Lee, Cummings, Bailey gibi başeditörlerin kitaplarının bölüm çevirilerini yaptık.

KBB Alanındaki Ek Etkinliklerim

dr-ronald-fellows2005 yılında ulusal kongrede Türkiye’de KBB’ın geleceği konulu bir paneli oluşturdum ve yönettim. Konusuyla farklı ve ilginç gelmişti; bense stratejik eylemlerin başlatılması arzusuyla bu panelin oluşumunu ve yönetimini üstlenmiştim.

2005’te, son altı yıldır beni giderek daha fazla rahatsız eden kalça eklemi sorunumdan bir ameliyatla kurtuldum. Protez takıldı; artık biyonik insan olmuştum!

2005’te İsmail bizden ayrıldı. Biz aynı kadroyu koruduk. Zamanla kadroya akşamüstleri Dr. Berk Gürpınar katıldı; ayrıca Dr. Hikmet Toy da larengoloji ve pediatrik odyoloji çalışmak üzere bize çok yakınlarda katıldı.

2005 yılı sonlarında “Fasiyal Plastik Cerrahi Derneği”nin kurucuları arasında yer aldım. Fasiyal plastik cerrahi uzmanlığının ülkemizde duyurulması ve sağlıklı bir modelin yerleşmesi adına çok önem verdiğim bir hareket, bir aktivasyondur, bu derneğin kurulması. Halen Fasiyal plastik cerrahi derneği yönetim kurulu üyesiyim. Fasiyal Plastik Cerrahi Derneği’nin son etkiinliği olarak da İstanbul’da, 2010’da Uluslarası Fasiyal Plastik Cerrahi Kongresi yapılmaktadır.

İstanbul Tabip Odası’nda Etkinliklerim

2006 yılı başlarında İstanbul Tabip Odası’nda yer alan “Özel Hekimlik komisyonu” toplantılarına katılmaya başladım. Bir süre sonra benden Hekim Forumu ve Klinik Gelişim dergilerine yayın kurulu üyesi olmamı istediler; kırmadım, katıldım. Son aylarda ise İstanbul Tabip Odası Özel Hekimlik komisyonuna başkanlık etmemi istediler; halen o komisyonun başkanıyım.

Bu yıllar içersinde çok sayıda ulusal ve yurtdışı irili ufaklı toplantı ve kongreye katıldım. Yıllık katıldığım toplantı sayısı beş-altıdan aşağıya düşmedi. Bu toplantılarla kendimi yeniliklere açık tutmaya çalışmaktan başka, öğrendiklerimi uygulamaya da geçirmekteyim. Ayrıca bu toplantılarda olanaklı oldukça kendi görüşlerimi de aktararak ortamın farklılıklara açık olmasını sağlamaya çalıştım.

İstanbul Tabip Odası Özel Hekimlik komisyonu olarak 2008-2009 döneminde yapacaklarımızı belirledik. İlk yapacaklarımız arasında “Hekim Emeği Çalıştayı” yer almaktadır.

KBB Dernekleri

Fasiyal Plastik Cerrahi Derneği kurucu üyeliği sonrası bir başka derneğin de kurucuları arasında yer aldım: İstanbul Kulak-Burun-Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanları Derneği. Bu derneğin tüzüğünün hazırlanmasında, amaçlarının tanımlanmasında meslekle ilgili etkinliklerin baskın olmasında çaba gösterdim. Halihazırda derneğin genel sekreteriyim.

 

Hedeflediklerim, Hobilerim

Artık hedeflerim arasında araştırmalarla sürdürdüğüm mesleğimde kelimenin tam anlamıyla modern KBB’yi uygulamak, eğitim vermek, hastalarımın en iyi sonuçları alabildiği bir merkezin başında olmak ve ahlaklı ve dostça çalışma ortamımızı sürdürmek var. Ayrıca meslektaşlarımın modern tıp dünyasıyla bütünleşmelerine yardımcı olacak örgütsel etkinliklerde de bulunmayı istiyorum. Sonra yazmayı, kitaplar dolusu yazmayı ve mesajlarımı aktarmayı istiyorum. Spor yapmayı seviyorum ve onu da sürdürmek arzusundayım. Yüzme yarışlarından çok keyif alıyorum. İleride benim gibi gençlik yıllarını geride bırakmış yüzücülerle yurt içi ve dışında değişik etkinliklere katılmak, hatta düzenlemek arzusundayım.

Son olarak, ama kesinlikle sonuncu olarak değil, kızlarımla daha çok zaman geçirmeyi, onlara verebileceğim herşeyi, ama herşeyi vermeyi istiyorum.

KİŞİSEL BİLGİLER

  • Medeni Hali/ Çocuk: Evli/ 3 çocuklu
  • Doğum Yeri/ Tarih: İzmir, 1959
  • Yabancı Diller: İngilizce, Fransızca
  • Öğrenim Durumu: Yüksek
  • Üniversite Öğrenimi: Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
  • Mezuniyet Yılı: 1982
  • Uzmanlık Eğitimi: Kulak Burun Boğaz
  • Akademik Kariyer: Baş Boyun Cerrahisi Üst İhtisası

İŞ DENEYİMİ

  • 1983-1984: Yozgat Şefaatli, Dedeli Sağlık Ocağı Tabibi
  • 1985-1989: KBB İhtisası (Şişli Etfal ve Marmara Üniversitesi Hastanesi)
  • 1989-1992: Şişli Etfal KBB Başasistanlığı
  • 1992- 1996: Methodist Hospital of Indiana
  • 1996-1997: Şişli Etfal KBB Şef Muavini
  • 1998- 2013: İstanbul Cerrahi Hastanesi
  • 2013-bugün: İstanbul Florence Nightingale Hastanesi

ÜYE OLDUĞU KURULUŞ ve DERNEKLER

  • İstanbul Tabip Odası
  • Türk Otolaringoloji, Baş-Boyun Cerrahisi Derneği
  • Yüz Plastik Cerrahisi Derneği
  • İstanbul KBB-BBC Uzmanları Derneği

İLETİŞİM BİLGİLERİ

Telefon: 0532 665 72 12

Web Sitesi: www.mazharcelikoyar.net

E-mail-1: info@mazharcelikoyar.net

E-mail-2: mazhar.celikoyar@gmail.com

1. Şenvar A., Çelikoyar MM, Değer A: Nzaofarenks Karsinomlarında Kullanılan Değişik Evrelendirmeler, Türk Otolarengoloji Arşivi, 24:45-50, 1986

2. Şenvar A, Çelikoyar MM, Değer K: Kulak-Burun-Boğaz Hekimliğinde Glukokortikoidlerin Yeri, Türk Otolarengoloji Arşivi, 24:12-28, 1986

3. Şenvar A, Değer K, Çelikoyar MM: REkurren Aftoz Stomatitte serum Immunoglobulin düzeyleri, Türk Otolarengoloji Arşivi, 25:242-249, 1987

4. Şenvar A, Değer K, Çelikoyar MM: Otolarengolojide AIDS,Türk Otolarengoloji Arşivi, 25:235-241, 1987

5. Şenvar A, Değer K, Çelikoyar MM, Bayik M: Rekurren Aftoz Stomatit: Epidermiyolojik, Klinik ve laboratuvar bulgular, Türk Otolarengoloji Arşivi, 25:225-232, 1987

6. Şenvar A, Değer K, Çelikoyar MM: Papiller tiroid karsinomu ve boyun metastazı, Türk Otolarengoloji Arşivi, 25:185-199, 19877. Şenvar A, Değer K, Çelikoyar MM: Baş-boyun kitleleri, Türk Otolarengoloji Arşivi, 25:161-169, 1987

8. Şenvar A, Özer MA, Değer K, Çelikoyar MM: Effuzyonlu otisis media tedavisinde cerrahinin yeri, Türk Otolarengoloji Arşivi, 25: 84-95, 1987

9. Şenvar A, Değer K, Çelikoyar MM, Aktan E: Epistaksis tedavi yöntemlerimiz, Türk Otolarengoloji Arşivi, 25:49057, 1987

10. Şenvar A, Değer K, Çelikoyar MM: Servikal soliter norofibrom, Türk Otolarengoloji Arşivi, 26: 41-43, 1998

11. Şenvar A, Değer K, Çelikoyar MM: Parotis papiller adenokarsinoma, Türk Otolarengoloji Arşivi, 26:17-20, 1998

12. Şenvar A, Değer K, Çelikoyar MM: Kulakta Embroyal ehabdomyosarkom, Türk Otolarengoloji Arşivi, 26: 26-29, 1988

13. Çelikoyar MM: Vestibular system in weightlessness Resident’s Forum: 2:11, 1988

14. Çelikoyar MM, An Unknown function of zinc?, Resident’s Forum, 2:10, 1988

15. Şehitoğlu MA, Üneri C, Tutkun A, Çelikoyar MM: Tinnitus tedavisinde kalsiyum antagonistlerinin yeri, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 1:85-87, 1989

16. Çelikoyar MM, Üneri C, Şehitoğlu MA: Ramsay-Hunt Sendromunda oral acyclovir tedavisi, Türk Otolarengoloji Arşivi, 27: 143-144, 1989

17. Üneri C, Tutkun A, Çelikoyar MM, Şehitoğlu MA: GEcikmiş bir konjenital kolesteantom vakası, Türk Otolarengoloji Arşivi, 27: 71-73, 1989

18. Üneri C, Şehitoğlu MA, Çelikoyar MM, Üneri A: A useful technical detail for stapedotomy, Pakistan Journal of Otolaryngology, 5:94, 1989

19. Üneri C, Üneri A, Şehitoğlu MA, Çelikoyar MM: Stapedoctomy as an outpatient procedure, Journal of Otolaryngology, 18:384-385, 1989

20. Şehitoğlu MA, Üneri C, Çelikoyar MM, Tutkuna, Gunay MK: Treatment of otisis media with effusion, Marmara MEdical Journal, 2:26-41, 1989

21. Şenvar A, Aktan E, Çelikoyar MM, Sarizi T: Boyun kitlelerinin değerlendirilmesinde
ultrasonografinin yeri, Türk Otolarengoloji Arşivi, 28: 234-237, 1990

22. Şehitoğlu MA, Üneri C, Tutkun SA, Çelikoyar MM: Midline Granuloma, Marmara Medical Journal, 3: 146-148, 1990

23. Şehitoğlu MA, Üneri C, Çelikoyar MM, Tutkun SA: Schwannoma of the cervical sympathetic chain, Marmara Medical Journal, 3:27-28, 1990

24. Demirbilek N, Sahin T, Özer MA, Çelikoyar MM, Şenvar A: Nazal tuberküloz, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi KBB anabilim dalı XI. Akademik Haftası tutanakları, pp:242-246, 1990

25. Gorur V, Bayraktar I, Çelikoyar MM, Özer MA, Şenvar A, Parafarengeal bölgeye metastaz yapmış bir papiller tiroid karsinom olgusu, Cerrahpaşa Tıp Fakültes KBB Anabilim dalı Akademik Haftası Tutanakları, pp:171-175, 1990

26. Özer MA, Demirbilek N, Us HM, Celikloyar MM, Şenvar A: Inverted papilloma, Şişli Etfal  Hastanesi Tıp Bülteni, 4:542-547, 1990

27. Demirbilek N, Bayraktar I, Çelikoyar MM, Özer MA, Şenvar A: Nazofarenks yerleşimli bir adenokistik karsinom olgusu, Şişli Etfal Hastanesi Tıp Bülteni, 4:531-536, 1990

28. Schitoglu MA,Üneri C, Çelikoyar MM, Tutkun A, Kullu S: Hemangiopericytoma as the cause of Collet-Sicard Syndrome, ORL, 52:133-136, 1990

29. Şehitoğlu MA, Üneri C, Çelikoyar MM, Üneri A, Surgical anatomy of the guinea pig’s middle ear, Ear, Nose and Throat Journal, 69: 91-97, 1990

30. Özer MA, Bayraktar I, Çelikoyar MM, Vival C, Şenvar A: Larengotrakeobronsial yabancı cisimler, Şişli Etfal Hastanesi Tıp Bülteni, 5:166-173, 1991

31. Çelikoyar MM, UIneri C, Şehitoğlu MA: Nazofarenks Kitlelerinin orta kulakta effuzyon oluşumundaki patojenetik rolü, Türk Otolarengoloji Arşivi, 29:16-17,1991

32. Çelikoyar MM: Larenks transplantasyonu, in Omur M, Doğan O, Kaleli C (Ed.s): Larenks kanser ve boyun, Haseki Hastanesi Vakfı, pp: 237-239, 1991

33. Çınar U, Çelikoyar MM, Basak T, Caferler N, Şenvar A: Bir mulTıple primer tümör olgusu, Türk Otolarengoloji Arşivi, 30: 171-174, 1992

34. Dalcik E, Özer MA, Çelikoyar MM, Elez F, Şenvar A: Maksiller sinüs epidermoid karsinomu, Şişli Etfal Hastanesi Tıp Bülteni, 4:509-517, 1993

35. Çelikoyar MM, Elez F, Seckin S, Arpag M, Aydogmus S, Seven H, Karabulut H, Şenvar A: Günümüzdeki tonsillektomi ve adenoidektomi, Şişli Etfal Hastanesi Tıp Bülteni, 1:144-154, 1994

36. Akpınar ME, Gürpınar B, Celikoyar M, Kocak İ. “Transcervical Tongue Base Reduction with Hyoepiglottoplasty: Long-Term Results” Indian J Otolaryngol Head Neck Surg, April-June 2011, 63(2): 178-181(2011)

37. Akpınar ME, Çelikoyar MM, Altundağ A, Koçak İ. “The Comparison of Cephalometric Characteristics in Nonobese Obstructive Sleep Apnea Subjects and Primary Snorers Cephalometric Measures in Nonobese OSA and Primary Snorers” Eur Arch Otorhinolaryngol, 268: 1053-1059(2011)

38. Koçak İ, Akpınar ME, Çakır ZA, Doğan M, Bengisu S, Çelikoyar MM. “Laser Reduction Glottoplasty for Managing Androphonia after Failed Cricothyroid Approximation Surgery” Journal of Voice, 24(6): 758-764(2009)

1. Üneri C, Üneri A, Şehitoğlu MA, Çelikoyar MM: Aspergillus infection in the maxillary sinus, Balkan Medical Seminar, Istanbul, May, 25-27, 1989

2. Akdas F, Ozbayir S, Çelikoyar MM, Üneri C, Şehitoğlu MA: Cocuklarda orta kulak effuzyon akışkanlığının işitme kaybı ile ilişkisi, XX National Türkish Otolaryngology Congress, Türkish Republic of Northen Cyprus, October 9-13, 1989

3. Görür V, Başak T, Çelikoyar MM, Şenvar A, Kobay trakeobronsial sisteminde trakeotomi ve endotrakeal entubasyonun histapatolojik etkileri üzerine karşılaştırmalı bir çalışma, XXI Türkish National Otolaryngology Congress, October 9-13, Antalya 1991

4. Çınar U, Özçelik HS, Bultac S, Özbayır S, Çelikoyar MM, Şenvar A: Kronik otisis media tedavisinde siprofloksasin ve alkol borikin topikal kullanımlarının karşılaştırılması, VII Türkish Congress of Antibiotics and Chemotheraphy, Kusadasi, May 31-June 5, 1992

5. Özçelik HS, Çelikoyar MM, Vural C, Koc T, Şenvar A: Maksillada ameloblastik karsinom, X. National Cancer Congress, Istanbul, May 3-7, 1993

6. Çelikoyar MM, Rate W, Garrett P, Hamaker RC, Freeman S, Huntley T, Pugh N, Ross D, Dugan T, Borrowdale R: Surgical resection and intraoperative radiation therapy (IORT) for advanced neck lymph node metastases, XV. World Congress of Otolaryngology – Head and Neck Surgery, Istanbul, June 20-26, 1993

7. Çelikoyar MM, Rate W, Garrett P, HamakerRC,Freeman S: Results of intraoperative
radiation therapy, carotid bypass and surgery for advanced neck cancer, Advanced course on Head and Neck Tumors, Lugano, Switzerland, 1994

8. Hamaker RC, Blom ED, Çelikoyar MM: Voice restoration post-laryngectomy XV. World Congress of Otolaryngology – Head and Neck Surgery, Istanbul, June 20-26, 1993

9. Çelikoyar MM, Sav A, Üneri C, Şehitoğlu MA: En-to-sşde anastomosis of recurrent laryngeal nerve to vagus nerve, Part 1, Care of the Proffessional Voice and Phonomicrosurgery, Athens, Greece, September 25-27, 1997

10. Çelikoyar MM, Freeman C, Cooper WH, Bonnin J, Blom ED, Hamaker RC: End-to-side anastomosis of recurrent laryngeal nerve to vagus nerve, Part 2, Cable Graft Care of the Proffessional Voice and Phonomicrosurgery, Athens, Greece, September 25-27, 1997

11. Çelikoyar MM, Ostrowski L, Bonnin J, Cooper WH, Blom ED, Hamaker RC: End-to-side anastomosis of recurrent laryngeal nerve to vagus nerve, Part 3, Care of the Proffessional Voice and Phonomicrosurgery, Athens, Greece, September 25-27, 1997

12. Çelikoyar MM, Vural Ç, Çalış Batur A, Seven H, Çınar U, Şenvar A: Our experience related to Blom-Singer voice prosthesis, Care of the Proffessional Voice and Phonomicrosurgery, Athens, Greece, September 25-27, 1997

Meslek Hayatım Boyunca Katıldığım Seminerler ve Edindiğim Sertifikala

01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
22
23
24
25
26
27

Düzenlediğim Toplantılar

  • Larenjektomi sonrası ses restorasyonu, Haziran 1993, Şişli Etfal Hastanesi, İstanbul(ABD’den Dr. Hamaker ve Dr. Blom’un da katılımlarıyla)
  • Baş-Boyun Cerrahisi, Yüz Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahisi, ve Kulak-Burun-Boğazda Yeni Ufuklar, Mim Otel, İstanbul, 30-31 Ekim 1998(ABD’den Dr. Hamaker ve Dr. Blom’un da katılımlarıyla)
  • Cerrahi ve Tıbbi Lazer Uygulamaları Sempozyumu, Mim Otel, İstanbul, 11 Eylül 1999
  • Klinik Laringoloji Kursu: Teori ve Pratiği, Mim Otel, İstanbul, 22-24 Ekim 1999
  • Horlama ve Uyku Apnesi, Mim Otel, İstanbul, 18 Aralık 2000
  • Türk Otolarengoloji ve Baş ve Boyun cerrahisi Derneği aylık toplantısı, 14 Şubat 2001, İstanbul
  • Klinik Laringoloji Teori ve Pratiği 2, Adilna-Sanovel İlaç Sanayi Tesisleri, İstanbul, 16-18 Ekim 2001
  • Horlama ve Uykuda Solunum Güçlükleri, Mim Otel, İstanbul, 8 Aralık 2001
  • KBB Major Günleri 1, Mim Otel, İstanbul, 4 Aralık 2004
  • Endoskopik Tiroid Cerrahisi, Mim Otel, İstanbul, 3-4 Haziran 2006(Pisa, İtalya’dan Prof. Dr. Miccoli’nin katılımlarıyla)
  • İstanbul Cerrahi Hastanesi eğitim toplantıları

Yaptığım Konuşmalar

  • Tiroid hastasına yaklaşım, Türk Otolarengoloji ve Baş ve Boyun cerrahisi Derneği aylık toplantısı, 14 Şubat 2001, İstanbul
  • Rinoplasti hastasının hazırlığı, 23 Şubat 2007, 1. Fasiyal Plastik Cerrahi Uygulamaları Kursu, 23-24 Şubat 2007, İstanbul
  • Dolgu maddeleri, 24 Şubat 2007, 1. Fasiyal Plastik Cerrahi Uygulamaları Kursu, 23-24 Şubat 2007, İstanbul
  • Dolgu maddeleri ve Botoks, 24 Ekim 2007, Bursa KBB-BBC Hekimleri Derneği, Bursa
  • 7 Mart 2008 Florence Nightingale, İstanbul, Septorinoplasti; Konuşma konusu: Fasiyal Analiz
  • 28-29 Mart 2008, Hacettepe Üniversitesi, Burun ve Ötesi: Konuşma konuları: Blefaroplasti; Rinoplastide osteotomiler
  • 7-10 Mayıs 2008, Ege Üniversitesi, Rinoplasti ve Yüz Plastik Cerrahisinde Gelişmeler: Konuşma konusu: Rinoplastide inciler
  • 15-17 Mayıs 2008, Uluslarası KBB-BBC Kongresi, Ankara; Kurs konusu: Ses protezi uygulamaları

Katıldığım Paneller

  • Uyku apnesinde cerrahi, 7. Ulusal Uyku ve Bozuklukları Kongresi, 25-29 Ekim 2006, Bodrum
  • Uyku apnesi cerrahisi, Rinoloji kongresi, İstanbul
  • Uyku apnesi cerrahisi, Diyarbakır
  • Özel hekimlik sorunları/özel hekimlik nereye gidiyor?, 13 Mart 2007, İstanbul Tabip Odası 14 Mart haftası etkinlikleri, Amerikan Hastanesi, İstanbul
  • Mesleki sorunlar, 29. Türk Ulusal Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Kongresi, 26-31 Mayıs 2007

Kurslar

  • Fasiyal plastik ve rekonstrüktif cerrahi uygulamaları ve kulak burun boğaz hekimlerinin yeri, 29. Türk Ulusal Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Kongresi, 26-31 Mayıs 2007
  • Rinoplasti: ne zaman açık? Ne zaman kapalı? 29. Türk Ulusal Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Kongresi, 26-31 Mayıs 2007
  • Zor rinoplasti-kolay rinoplasti, 29. Türk Ulusal Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Kongresi, 26-31 Mayıs 2007
  • Tiroit cerrahisinde yenilikçi yaklaşımlar, 29. Türk Ulusal Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Kongresi, 26-31 Mayıs 2007

Düzenlediğim Panel

  • Türkiye’de KBB’nın Geleceği

Özel Hekimlik Komisyonu Başkanlığı

“Hekimlik yaşamımın, yalnızca, hekimlik hizmetimin icrasından ibaret olacağını sanırdım. Bir başka deyişle, yapacağım tek işin hastalarımı muayene etmek ve ameliyatlarımı yapmakla günümü tamamlayacağımı sanırdım. Zaman, hepimize bir şeyler öğreten o boyut, bana da iyilere ulaşmayı arzu ettikçe mesleğimi çevreleyen konularla da ilgilenmem gerektiğini öğretti. Serbest çalışmanın inceliklerini el yordamı ile keşfetmeye çalıştıkça ne çok meslektaşın benzeri durumda olduğunu gördüm. Dahası, örgütlü şekilde çalışılması sayesinde mesleğimizi daha iyi uygulayabileceğimizi, daha fazla yararımız olacağını gördüm. İşte, beni bu yöne çeken ilk düşüncelerim”.

 

Yüz Plastik Cerrahisi Derneği

Kurucu üye ve ilk yıllarında yönetim kurulu üyesi olduğum, 2010 Avrupa Yüz Plastik Cerrahisi Kongresinde genel sekreterlik görevinde bulundum.

 

İstanbul KBB Baş Boyun Cerrahisi Uzmanları Derneği

Kurucu üyeliğini yaptığım KBB Baş Boyun Cerrahisi Uzmanları Derneği’nin genel sekreterliği ve başkanlığı görevlerinde bulundum.