Dünyada eşi az bulunur mutluluklardan birisi evlat sahibi olmakmış. Bu şansı yaşayabilmiş ayrıcalıklı kişilerden birisi olduğumu biliyorum.

İlk kızım 3 yaşlarında iken sık orta kulak iltihabı geçirmeye başladı. Sık sayılabilecek kulak ağrıları, birçok kez beraberinde burun akıntıları, genelde burun tıkanıklığı, ağzı açık uyuma anları… Kızım bir kezinde beni üzmemek için meramını şöyle anlatmıştı: “Baba, biliyorsun çocukların kulakları ağrır, ya. İşte, şimdi de benim kulağım ağrıyor.” Sık antibiyotik kullanmamız gerekiyor, hastalıklarıyla olan mücadeleyi akıllıca yaparken bir daha olmamasını nasıl sağlayabiliriz diye düşünüyor ve yol açabileceği başka hastalıkları düşünürken kaygılı, sıkıntılı bir süreç geçiriyorduk. En önemlisi, onun çektiği acılar, hastalıklardı.

Anne-baba, ikimiz de hekimiz. Bir süre (altı ay) sonra eşime konuyla ilgili her KBB uzmanının önereceğince kızımızın ameliyat olup geniz etinin alınmasını ve kulaklarına tüp takılmasını önerdim. Eşim de hekim olduğu halde, onu ikna edemedim. Sıkıntılı süreç uzadı. Bu kez eşim kabul etti. Ameliyat programına aldık kızımızı. Ancak, hemen ameliyata alamadık. Birkaç ay daha sürdü bu süreç. Kah araya yeni bir hastalık girdi, kah eşim herhangi bir gerekçe ile bu ameliyatı erteleme yolunu seçti.

Ta ki, artık eşim de ameliyattan kaçmakla kızımıza iyilik yapmadığımıza ikna olana dek. Kızımız da 4 yaşına gelmişti. Yılbaşına yakın zamanlarda ameliyathaneye aldık kızımızı.

O zamana dek, konuyla ilgim ameliyatın gerçekleşmesini sağlamaktan ibaretken, o aşamada ameliyat gerçekleşmek üzere idi. Kızım uyutulurken yanındaydım; o anki duygulanımımı kelimelerle anlatmam olanaksız. Çok korkmuştum; ya onu bir daha göremeseydim ne yapardım… Çok ağır bir duygulanımdı yaşadığım.

Sonrası daha çok kendiliğinden yürüdü gitti. Ameliyat iyi geçti. Güzel uyandı. O akşam eve döndüğümüzde herşey eskisi gibiydi. Sanki ameliyat olmamış gibiydi.

Ancak, ilk geceden itibaren rahat uyumaya başladı ve orta kulak iltihaplarının arkası kesildi. Büyük bir değişimdi! Artık habire antbiyotik, ağrı kesici vb. ilaç kullanmamıza gerek yoktu. Defne daha iyi uyuyor ve biz de çok daha huzurlu idik. Eşimse çevresinde bu tür bir hastalıkla karşı kaşıya kalan herkese hararetle ameliyatı salık vermeye başlamıştı! Bugünse kızım 18 yaşında ve bir üniversiteli.

Yaşadıklarımı hayatta herkese genellemekten kaçınsam da, bir baba olarak yaşananları paylaşmaya çalıştım. İzleyen satırlarda ise bir hekim gözüyle geniz etinin, gerekliyse, neden alınmasından yana olduğumu anlatacağım.

Adenoidektomi Ameliyatı Hakkında Daha Detaylı Bilgi