Eminim ki bazı hastalarım yokluğumu fark etti. Beni burda olmayışım onları hoşnut etmediyse de, umarım, gidişimin gerekçelerini okuduklarında bana hak verir, hatta “iyi ki doktorum gitmiş” derler.

Eylül 2015. Tıbbi iki programın arasında yer alan bayram haftası nedeniyle bir aya yakın bir süre boyunca İstanbul’da, hastanemde olamadım. Neler mi yaptım?

İlk iki haftamı Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi’nde (MSKCC) gözlemci olarak geçirdim. O hastaneyi tercih etmemin nedeni öncelikle baş-boyun cerrahisinde ulaşmış oldukları boyuttu. Bu bölümün başında çeyrek asırdır bulunan Prof. Jatin Shah’ın baş-boyun cerrahisi disiplinine kattıkları muazzam. Onunla birlikte, 1990’ların sonları, 2000’lerin başlarında inişe geçen albenisini 2010’larda yeniden yakalamış olduğu kanısındayım, baş-boyun cerrahisinin. Geçtiğimiz yıl yapılan büyük bir kongrede hem kendi hastanelerindeki baş-boyun kliniğinin kuruluşunun 100. yılını kutladılar, hem 3200’ü aşan katılımcının yer aldığı bir kongre başarı ile gerçekleştirildi, hem de 27 Temmuz gününün baş-boyun kanserleri günü olarak ilan edilmesi sağlandı.

Shah’ı, bölümdeki diğer hekimleri, genel çalışmaları izlemek için iki haftamı harcamayı gözden çıkarmıştım. Shah’ı izlerken bu yaşlı kurtun (yaşı 70’den fazla) tertemiz cerrahi yapışını, hastalarını nasıl bir özenle muayene ettiğini, kayıtlarının nasıl da kapsamlı olduğunu, organizasyon becerilerini ve doğallıkla, muazzam altyapıyı görebildim. Böylesi bir beyine yakın olmanın özel bir duygu verdiği kanısındayım.

Bu süreçte ayrıca diğer hekimleri de gözlemlemek, onların farklı yaklaşımlarından çıkarımlarda bulunmak, bacak eklemlerim ağrıyana dek ameliyatlardaki ayrıntıları emmeye çalışmak ve bizim ilerlememiz için neler yapılabileceğini belirlemeye çalışmakla geçti, o iki hafta. Bu süreçte hızlıca aldığım notları sayfama aktarıyorum. Bu notları akıcı bulamayacaktır okuyanlar. Buna rağmen, okudukça çıkarabildikleri, yararlandıkları olacaktır umuduyla sayfamda yer almalarını tercih ettim. Zamanında bilgi kırıntılarına ulaşabilmenin heyecanını yaşamış biri olarak meraklılarına bu yazıyı hazırlamış oldum. Yazarken kendimce de bilgileri yeniden gözden geçirmiş oldum.

Aynı şekilde bu yılki Amerikan KBB-BBC Akademisi kongresinin notları da sayfamda yer alıyor. Bu notlar da hızla tutulmuş notlardan. Akıcılıktan çok bilgi kırıntıları içeriyorlar. Notlarımda okuduklarından anlamadıkları olanlar olursa, bana sayfamdaki mailden ulaşabileceklerdir.