İletişim: 0212 375 64 30 | E-Posta | English

Baş ve Boyun Kanserleri Hakkında

 

Kanser Nedir?

Kanser, insan bedenini oluşturan binlerce çeşit hücre tipinden birinden köken alan sınırsız büyüme durumudur. Bu tür büyümeler belli bir bölgede oluşmuşsa, buna tümör (ur) adı verilir. Sınırsız büyüme, bedendeki dengeleri bozan ve er geç, önlem alınamaz, tedavi edil(e)mezse yaşamsal işlevlerin etkileyrek ölümle sonuçlanacaktır.
 

Baş ve Boyun Cerrahisi Nedir?

Benim baş-boyun cerrahı olduğumu öğrenen pek çok hastam boyun tutlmaları, boyun ağrıları, boyun fıtığı vb. yakınmalarını dile getirmeye başlamışlardır. Oysa tıpta baş-boyun cerrahisi uzmanlığından kastedilen bambaşka bir alandır. Boyun, bir köprü, iskelet sisteminin başı taşıyan bölümü olduğu gibi çok önemli organları bulunuduran bir bölümdür. İşte bizim uğraş alanımız, bu çok değerli organlardır. Onlara örnek vermek gerekirse, guatr hastalığını yapan tiroid bezi, ses çıkarmamızı sağlayan gırtlak sayılabilir.

Baş ve boyun cerrahları olarak bizler, omurga sistemi hastalıklarıyla ilgilenmeyiz. Baş-boyun tanımı, tıbi olarak, beyini saran zar (dura -ki bu zar omurilik boyunca bele kadar iner) ile akciğerleri saran zar (plevra) arasındaki oluşumları tanımlar. Bu bölgede bizim çalışma alanımıza giren oluşumlar;

  • yüz cildi,
  • burun,
  • ağız,
  • tükürük bezleri,
  • boğaz,
  • yutak,
  • dil,
  • tiroid bezi,
  • kemik yapılar ilk akla gelenler arasındadır.

 

Baş – boyun kanserleri ne demektir?

 
 

Bedenimizde her bölgede kansere rastlanabilir. Baş ve boyun bölgesinden köken alanlara baş-boyun kanseri denir. Baş-boyun kanserleri, insanda görülen ve ölüme sebebiyet veren kanser türlerinin içinde en sık karşılaşılan 5. tür kanserdir.

Gırtlak kanserleri, tiroid kanserleri bu bölgede en sık görülen kanserler arasındadır. Yüz cildi kanserleri, tükürük bezi tümörleri, kısaca bu bölgedeki her doku türünün bir kanseri olabilir.

 

Kanserler nasıl belirirler?

Bir kanser bulunduğu yere göre belirti verir. Grıtlak kanseri ses kısıklığına veya nefes darlığına yol açabilir. Tiroid kanseri, boyunda beliren bir şişlik, bir yumru olarak kendini gösterebilir. Ağızdaki bir yara, dudakta iyileşmeyen bir yara, yüz cildindeki kabuklu veya renkli bir büyüme, sinsi bir burun akıntısı bir kanser işaretçisi olabilir.
 

Neden kanser oluruz?

Bugün kanser gelişiminde altta yatan nedenlere dair kapsamlı bilgi sahibiyiz. Gırtlak kanseri gelişiminde sigara içiminin başrol oynadığı söylenebilir. Tiroid kanserlerinde radyasyonun önemli bir etkisi olduğu bilinmektedir; Çernobil felaketi sonrası Ukrayna ve Belarus’ta tiroid kanserleri sayısında önemli artışlar olmuştur. İnsan sağlığına, bedenine zararlı olduğu bilinen sigara gibi, yıkıcı etkilere sahip davranışlar veya uygulamalar kanser gelişimine yol açabilirler.
Sosyal Medya
Dr. Mazhar Çelikoyar Facebook Dr. Mazhar Çelikoyar Facebook Dr. Mazhar Çelikoyar Facebook
Op. Dr. Mazhar Çelikoyar
Dr. Mazhar Çelikoyar

1982 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olan Dr. Çelikoyar, Şişli Etfal Hastanesi’nde başladığı Kulak Burun Boğaz (KBB) ihtisasını Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı’nda tamamlayarak 1989 yılında KBB Uzmanlığını aldı.

Devamı..
 
 
 

KBB UZMANLIK ALANLARIM

Gırtlak Kanseri
 

GIRTLAK KANSERİ

Tükürük Bezi Kanseri
 

TÜKÜRÜK BEZİ KANSERİ

Guatr Tedavisi
 

GUATR TEDAVİSİ

Tiroid Bezi Ameliyatı
 

TİROİD CERRAHİSİ

Rinoplasti
 

BURUN ESTETİĞİ

Sinüzit Tedavisi
 

SİNÜZİT TEDAVİSİ

 
OP. DR. MAZHAR ÇELİKOYAR İLETİŞİM ve RANDEVU BİLGİLERİ

OP. DR. MAZHAR ÇELİKOYAR İLETİŞİM

 
Dr. Mazhar Çelikoyar
[contact-form-7 id=”4″]